Sezam

Sezamovo velja za najstarejše olje na svetu. Danes ga gojijo predvsem v Sudanu, Mehiki, Indiji, na Kitajskem in v Burmi. Naravno, nesegrevano olje iz nepraženih semen je najbolj primerno za uporabo v kozmetičnih izdelkih, vendar se blago pražena različica pogosto uporablja po Evropi. Sezamovo olje vsebuje močne antioksidante, katerih učinki, se s postopkom praženja povečajo. Sezamo olje ima dolgo tradicijo kot masažno olje, za namene razstrupljanja pa se uprabla tako notranje kot zunanje. Olje prodre v medcelične prostore med plastmi kože in je odličen nosilec za ostale snovi. Visoka vsebnost fitosterolov in linolenske kisline pomaga pri regeneraciji  zunanjega sloja kože (stratum corneum). Sezamovo olje nudi tudi nežno zaščito s približno SPF 1,2. 
Ker izboljšuje mikrocirkulacijo je dobro za bledo kožo ali kožo, ima težave s cirkulacijo. Previdnost je potrebna pri ljudeh z alergijami, saj lahko pride do navzkrižne reakcije z oreščki ali sojo.

Kozmetične lastnosti:

  • intenzivno hranilno, zelo učinkovito
  • ščiti in podpira bariero kože 
  • podpira krvni obtok in razstrupljanje
  • močan antioksidant

Vir: Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. izdaja 2012


Izdelek z Sezam.