Divja vrtnica

Divje vrtnice spadajo v družino Rosaceae, družino, ki je ni vzgojil človek. Divje vrtnice se pogosto uporabljajo po celem svetu; zaradi različnih vrst divjih vrtnic, obstaja več INCI imen. Navadni šipek (Rosa Canina) je znana v Evropi pod imenom pasja vrtnica, njeni plodovi se pogosto uporabljajo v kozmetiki. Po drugi strani, pa z imenom Rosa Mosqueta,poimenujemo različne podvrste divjih vrtnic. V kozmetiki, pa vse veljajo za enakovredne. 
Danes je Čile je največji proizvajalec olja divje vrtnice. Olja iz divjih vrtnic pogosto bazirajo na drugih oljih, ki jih obogatijo z eteričnim olje vrtnice, da dosežejo značilen vonj. Čisto šipkovo olje nima vonja po vrtnicah, vendar ima subtilno sladek vonj. Je lahko olje, ki se hitro absorbira. To olje je izredno spodbudno, podpira regeneracijo kože in predstavlja najboljšo nego za suho kožo, temne madeže in brazgotine. To čudovito olje ima močne zdravilne in regenerativne sposobnosti, spodbuja proizvodjo kolagena in vezivno tkivo ter ohraja sposobnost kože, da zadržuje vlago. Spodbuja obnavljanje celic in je čudovito obrazno olje za zrelo, suho ali vneto kožo.

Kozmetične lastnosti:

  • lahko olje, ki se hitro vpije
  • podpira regeneracijo kože, preprečuje brazgotinjenje in depigmentacijo
  • idealno za suho in luskasto kožo
  • spodbuja proizvodnjo kolagena
  • zadržuje vlago
  • pospešuje celično obnovo, kar je idealno za zrelo in vneto kožo

Vir: Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. izdaja 2012

V aromaterapiji, je vrtnica priznan afrodizijak, pomirjevalo in blažilec depresije.  Pomaga pri srčni bolečin, žalosti in potrtosti. Sprošča napetost pomaga pri nespečnosti.

Vir: Markus Schirner 2002  "Aroma-Öle", Schirner Verlag, Darmstadt, 4. izdaja 2011


Izdelek z Divja vrtnica: