Betain

Betain je stranski produkt proizvodnje sladkorja in je pridobljen iz melase sladkorne pese (Beta vulgaris). Gre za sekundarno snov, ki jo najdemo v številnih divjih rastlinah, pa tudi v školjkah in oklepih rakov. Betain zajema širšo skupino snovi, vendar ni identičen Cocoamidopropyl Betain-u, ki se pogosto pojavlja v kozmetičnih izdelkih. 
Betain pri negi  kože deluje regenerativno, zmanjšuje draženje in ščiti pred izsušitvijo. V površinsko aktivnih izdelkih stabilizira peno, uporablja se v šamponih in izdelkih za nego las, saj izboljša oprijem in moč las.

Vir: Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. izdaja 2012


Izdelek z Betain.