Črna kumina

Seme črne kumine spada v družino zlatic, najdemo pa ga predvsem na Bližnjem vzhodu, v Indiji, Turčiji in Grčiji. V Evropi je poznana kot okrasna rastlina. Druge vrste vključujejo damaščansko črno kumino (Nigella damascena) in Nigella (Nigella arvensis). Olje iz semen črne kumine je zelo koncentrirano zaradi prisotnosti eteričnih olja, vendar pa je znan predvsem zaradi svojega vonja in učinkovitosti. Ima antioksidativne lastnosti in podpira presnovne procese kože. Poleg tega ureja keratinizacijo kože in krepi naravno pregradno funkcijo kože, ki na dolgi rok ohranja ravnovesje vlage v koži. To olje spodbuja obnavljanje lipidne kožne pregrade.
Eterično olje semen črne kumine ima anti-alergijske, protivnetne in antibakterijske lastnosti. Prav tako lajša bolečine in je učinkovito pri napetih mišicah. Poleg tega pomaga pri izkašljevanju in proti krčem. Olje iz semen črne kumine je primerno za nego alergične, vnete in srbeče kože. 

Kozmetične lastnosti:

  • antioksidant
  • podpira presnovo kože
  • gladi kožo
  • ohranja naravno ravnovesje vlage in krepi pregradno funkcijo kože 
  • proti bolečinsko in protivnetno 
  • optimalna nega za alergično, vneto in srbečo kožo

Vir: Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. izdaja 2012

V aromaterapiji se uporablja predvsem za jačanje, spodbujanje in segrevanje. 

Vir: Markus Schirner 2002  "Aroma-Öle", Schirner Verlag, Darmstadt, 4. izdaja 2011


Izdelek z Črna kumina: