Kandelila vosek

Vosek je pridobljen večinoma iz mlečka drevesa, ki raste v Mehiki in Teksasu (Euphorbiacea). Za zaščito pred izgubo vode izloča rastlina tanko plast voska. S pomočjo rezanja in segrevanja je iz mase mogoče pridobiti kandelila vosek. Ker spada kandelila rastlina (Euphorbia Antisiphilitica) med zaščitene vrste, je pridobivanje voska nadzorovano s strani Mehiške vlade. 
Vosek kandela se uporablja v kozmetičnih izdelkih, ki so na dotik posebej prijetna, nelepljiva in se optimalno veže z drugimi olji. Uporablja se predvsem v zaščitnih emulzijah, balzamih za lase in svinčnikih ter ličilih za ustnice. Lasem podarja več sijaja, obstoja in oljaša njihovo česanje.

glej. Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. Auflage 2012


Izdelek z Kandelila vosek.