Askorbinska kislina

Vitamin C je vodotopen vitamin, ki je kemijsko izredno nestabilen, zato doseže le nizke ravni v koži. Zato se v kozmetiki uporabljajo njegovi derivati, razcepljeni na askorbinsko kislino, ki zagotavljajo večjo stabilnost. To so predvsem :

  • V maščobi topen askorbil palmitat (Askorbyl Palmitate), ki je derivat palmitinske kisline in vitamina C 
  • Natrijev askorbil fosfat (Sodium Ascorbly Phosphate), vodotopna sol askorbinske kisline

Vitamin C pospešuje presnovo vezivnega tkiva in proizvodnjo encimov, ki so odgovorni za proizvodnjo kolagena - istočasno zavira njegovo razgradnjo. Regenerira poškodovana vezivna tkova in pospešuje celjenje. Poleg tega, vitamin C deluje protivnetno, zato izboljšuje videz vnete, nečiste kože in zmanjšuje starostne pege.

Kozmetične lastnosti:

  • stimulira presnovo vezivnega tkiva
  • stimulira proizvodnjo kolagena, zavira razgradnjo kolagena
  • zdravi poškodbe vezivnega tkiva
  • preprečuje vnetja in pomaga pri nečisti koži
  • zmanjšuje videz starostnih peg

Vir: Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. izdaja 2012