Pomen čistilnega šampona

Pomen čistilnega šampona

Zdravje las je odvisno od več notranjih in zunanjih dejavnikov, kot so naša prehrana, vremenske razmere, vlaga in temperatura kot tudi nega las in njihovo oblikovanje. Vsi ti dejavniki lahko negativno vplivajo na zdravje naših las in obremenijo naše lasišče. Čistilni šamponi razstrupljajo lase in lasišče. Z uporabo enkrat na teden, boste odstranili vso umazanijo iz las in lasišča. 

Šampone, ki so danes prisotni na trgu, lahko razdelimo v tri kategorije:  

 • Šamponi za vsakodnevno uporabo: to so izdelki, ki se enostavno nanesejo in izperejo ter so primerni za vsakodnevno uporabo, saj ne vplivajo na naravno zaščitno maščobno plast.  Če lasje ne potrebuje posebnih regenerativnih lastnosti, so to idealni šamponi za vas. 

 • Čistilni šamponi: čistilni šamponi so v primerjavi z navadnimi šamponi bolj učinkoviti pri globinskem čiščenju in odstranjevanju ostankov različnih snovi. Pogosto zaradi svojega močnega čistilnega učinka pretirano razmastijo lase in lasišče. Vplivajo na zaščitni sebum, ki deluje kot naravna zaščita las. Zato je pomembno, da skrbno preberete sestavine.

 • Zdravilni šamponi: Ti šamponi so namenjeni reševanju težav, kot so prhljaj, izpadanje las itd. 

Vprašanje, ki si ga zastavimo je, ali lahko šampon, primeren za vsakodnevno uporabo, spremenimo v čistilni šampon? 

Pri kozmetiki Agronauti so našli odgovor in idejo objavili v njihovi knjigi z naslovom  #beautyhackings. Njihovo idejo lahko preizkusimo s pomočjo SYD šampona, ki je primeren za vsakodnevno uporabo. 

Potrebujete naslednje sestavine: 

 • SYD šampon
 • maroško rdečo glino
 • vodo
 • bio Aloe Vera Gel (če je potrebno)
 • skledo (leseno ali keramično)
 • žlico (leseno ali keramično)

Čas priprave: 15 minut

Zakaj uporabiti rdečo glino?

Večina blagih šamponov spada v prvo kategorijo. Njihova pH vrednost je med 5-6, zato so idealni za strukturo las. Glina pa ima relativno visoko pH vrednost, ki lahko povzroči krepaste lase (ta učinek se zmanjša, ko glino izperemo iz las). Glina ima zmožnost, da lase temeljito očisti, ne da bi posegla v naravno maščobno plast las. Poleg tega pomirja suho lasišče, izboljšuje sijaj las in absorbira vse preostale nečistoče.

Zakaj uporabiti maroško rdečo glino?

Maroško rdečo glino imenujemo tudi "Rhassoul", kar izhaja iz arabske besede "rhassale", in pomeni čiščenje / pranje.

Glino je že egiptovska kraljeva družina uporablja za čiščenje in kot balzam za kožo in lase. Maroška rdeča glina je ena izmed najredkejših glin na svetu. Njena sposobnost absorbcije nečistoč ni dvomljiva. Poleg tega kožo in lase mineralizira s številnimi snovmi.  

Uporaba: 

 1. Običajno količino šampona vlijte v skledo in dodajte žličko rdeče gline.
 2. Dodajte vodo in bio aloe vera gel (po potrebi), ki bo v pomoč pri nanašanju mešanice na lase.   
 3. Dobro premešajte, nanesite na lase in vmasirajte v lasišče.
 4. Lase temeljito sperite in odstranite vse ostanke šampona. 

Sedaj lahko pozdravite zdrave in lepe lase in lasišče!