Kakšno kozmetiko lahko uporabljajo nosečnice?

četrtek, 30. avgust 2018

Kakšno kozmetiko lahko uporabljajo nosečnice?

Mnoge nosečnice se upravičeno sprašujejo, ali lahko brez težav še vedno uporabljajo vse kozmetične izdelke.

Nosečnost se dobesedno odraža na obrazu, ki je sijoč tudi brez ličil. Ker se koža zaradi vpliva hormonov med nosečnostjo spremeni se lahko pojavijo močnejše reakcije, kot so nečistoče ali celo akne. Poleg vsega tega je koža izpostavljena visokim obremenitvam (strije). Zato ni presenetljivo, da številne nosečnice iščejo pomoč v obliki izdelkov za nego kože. Odločitev za skrbi in dobro počutje v lastni kože je vsekakor pravila. Konec koncev se dobri občutki prenašajo tudi na še nerojenega otroka. Ampak, ali so vsi kozmetični izdelki primerni?

Velika sreča in velika negotovost

Brez alkohola, brez cigaret, zdrava prehrana - to so tri splošno znane stvari, ki bi jih morala upoštevati vsaka noseča ženska. Nosečnice morajo skrbeti zase ter tako dojenčku zagotoviti zdrav razvoj.

Uporaba kozmetičnih izdelkov med nosečnostjo je pogosto predmet dvoma. Mnoge nosečnice se sprašujejo, ali lahko izdelki, ki jih uporabljajo vsakodnevno, škodljivo vplivajo na nerojenega otroka. Vse pogosteje se govori in piše o izdelkih, ki vsebujejo potencialno škodljive sestavine. Zato je negotovost velika. Vprašanje ali se lahko uporablja vsak kozmetični izdelek in ali le ta lahko škoduje otroku, je popolnoma na mestu.

Resnica

Vse skrbti niso popolnoma neutemeljene. Veliko izdelkov, ki jih lahko kupimo v trgovinah ali na spletu, vsebuje sestavine, ki so potencialno škodljive in lahko negativno vplivajo na razvoj nerojenega otroka. Zato je pomembno, da pri izbiri izdelkov upoštevamo strožje kriterije in pazimo pri sestavinah izdelkov. Po potrebi posegajte po alternativnih izdelkih, ki ne vsebujejo problematičnih sestavin.

"greenwashing"

Danes je skoraj vsak kozmetični izdelek, pa naj gre za kremo, šampon ali ličilo, opemljen z nalepkami, kot so "naravno, bio ...". V številnih primerih gre za kemično pridobljene sestavine, ki se oglašujejo kot naravne. Vse je odvisno od vrste kozmetike. V številnih kozmetičnih izdelkih najdemo snovi, ki se pri testiranju niso izkazale kot problematične ali potencialno rakotvorne. A zaradi zakonskih predpisov so te snovi v konvencionalni kozmetki dovoljene do določene količine.

Trditve in nalepke se pogosto ne ujemajo z resničnostjo. Problem pri tako imenovanem "Greenwashingu" je, da imena, kot so "naravna", niso zaščitena in jih lahko uporabljajo vsi, tudi če je v izdelku zelo malo naravnih sestavin.

Konec negotovosti

Pomembno je, da reklamne trditve sprejemamo z določeno kritičnostjo in se na njih ne zanašamo preveč. Znana blagovna znamka naravne kozmetike običajno poleg nekih standardov kakovosti pridobi tudi oznako kakovosti. Pri testiranju svojih izdelov proizvajalci naravne kozmetike posvečajo posebno pozornost varnosti izdelka. Razlog je v tem, da prava, certificirana naravna kozmetika ne sme vsebovati kemičnih sestavin, zato je:

  • brez kemičnih konzervansov
  • brez umetnih barvil
  • brez kemičnih UV filtrov
  • brez PEG in PEG derivatov
  • brez parafinov in drugih olj na osnovi nafe

Pri nakupu kozmetičnih izdelkov med nosečnostjo bodite pozorni na pravo, certificirano ekološko in naravno kozmetiko.

Pri Ecco Verde lahko najdete široko ponudbo naravnih in ekoloških kozmetičnih izdelkov mednarodnih proizvajalcev, ki so posebej razviti za nosečnice in izpolnjujejo najvišje standarde naravne kozmetike.