Aromaterapija: Zdravljenje z eteričnimi olji

Aromaterapija: Zdravljenje z eteričnimi olji

Dišave vplivajo na ljudi na različne načine. Zagotavljajo dobro razpoloženje, imajo stimulativni učinek, sproščajo. Dišave sprožajo čustva in celo farmakološke učinke, ki so znanstveno raziskani. Tudi zdravniki jih uporabljajo pri zdravljenju. Toda kaj je v resnici v ozadju aromaterapije?

Zgodovina

Poznavanje učinkov dišav je zelo staro. Že narodi, kot so Sumerci, Egipčani in starodavni kitajci, so uporabljali dišavne esence. Večino dišav so uporabili v obliki kadila za terapevtske in obredne namene.

Izraz " aromaterapija "je skoval francoski kemik in izdelovalec parfumov René-Maurice  Gattefosse. Leta 1910 je v laboratoriju doživel nesrečo z opeklinami na rokah in lasišču. Svoje rane je zdravil z oljem sivke in ugotovil, da so se izredno hitro zacelile, koža pa je ostala brez brazgotin. To mu je vzbudilo izredno zanimanje in kmalu se je pričel ukvarjati le z zdravilnimi močmi eteričnih olje. Njegove knjige v katerih je pričel uprabljati izraz ''aromaterapija'', so vplivale na skoraj vse kasnejše uporabnike.

Danes so terapevtski učinki eteričnih olj dokazani v različnih študijah. Vendar pa je število teh še vedno zelo majhno. Razlog je, da je posamezna olja težko primerjati. Tudi, če olja prihajajo od istega proizvajalca, se njihova kemična sestava nenehno spreminja

Kljub temu pa se aromaterapija že desetletja uporablja kot komplementarna medicinska metoda za zdravljenje ran, infekcij itd. Vrsta aplikacije je zelo raznolika: z oljnimi gorilniki, lučkami, za inhalacijo, kot dodatek k kopeli, kot masažno olje, zdravilo,... 

Učinek eteričinih olje, je rezultat vsebnosti monoterpenov.. Te so prisotne v rastlinah samih kot fitokemikalije  in prodrejo skozi celično membrano, zaradi česar že po nekaj minutah preidejo v kri.

Pravilna uporaba

Najpomembnejše pravilo pri eteričnih oljih je ekononomična uporaba! Eteričnih olj naj nebi nikoli uporabljali nerazredčenih. 

  • Dišave svetilke se  zelo pogosto uporabljajo napačno. Eterična olja je potrebno razredčiti z vodo in dišave svetilke ne smejo goreti ves dan. Preobremenitev lahko povzroči glavobole.
  • Alergiki smejo uporabljati dišave samo za aromaterapijo po posvetovanju z zdravnikom. V nasprotem primeru obstaja visoko tveganje neželenih učinkov. 
  • Pred oralno uporabo se vedno posvetujte z zdravnikom.
  • Eterična olja se na koži ne smejo uporabljati nerazredčena. To lahko pozvroči draženje ali celo opekline.

Vse je odvisno od pravilnega doziranja. Pripravili smo vam nekaj priporočil za odmerjanje:

  • Dišave svetilke (gorilniki): približno pet kapljic, večkrat na dan
  • Dišavne posode: odvisno od želene intenzivnosti med eno in šestimi kapljicami, dva- do trikrat na dan
  • Vlažne, mokre aplikacije: tri do štiri kapljice
  • Komprese: ena do tri kapljice
  • Kopalnica: pri polni kadi uprabite pet do deset kapljic, pri sedeči kopeli pa količino prepolovite