8. marec - Mednarodni dan žensk

8. marec - Mednarodni dan žensk

Danes praznujemo mednarodni dan žensk. Še pred sto leti kaj takšnega ni bilo samoumevnega. Ženske so si svoje pravice in enakost, izborile na ulicah. Sprehodimo se po poti zgodovine.  

Tradicija mednarodnega dneva žensk sega v začetek 20. stoletja. Delavski razred se je pojavil v času industrializacije med 19. stoletjem. Ženske, ki so bili del tega razreda so bile izrabljali za delo v tovarnah v nečloveških razmerah. 

To je privedno do tega, da so se ženske v delavskem razredu začele oganizirati in boriti za bolše delovne razmere, višje plače, volilno pravico in podobno. Leta 1909 so v ZDA obeležili prvi mednarodni dan žensk.

27. avgusta, eno leto kasneje, v času 2. mednarodne konference socialističnih žensk v Koebenhavnu, je bilo določeno letno obeleževanje dneva žensk. Prvi mednarodni dan žensk so praznovali na Danskem, v Nemčiji, Avstro-Ogrskem, Švici in ZDA 19. marca leta 1911, kjer je sodelovane na milijone žensk. Ta dan so praznovali tudi v prihodnjih letih, vendar pa točen datum ni bil določen. Mednarodni dan žensk je običajno potekal v marcu ali aprilu.

Datum 8. marec, so določili leta 1921. Od takrat naprej so bile osrednje točke demonstracij enakost med spoloma, volilna pravica, zaščita na področju zakonodaje o varstvu dela za mater in otroka in minimalne plače.

Med obdobjem med obema svetovnima vojnama, so spremembe vključevale tudi legalizacijo splava, kot tudi zaščito med nosečnosjo in porodniški dopust. V okviru nacističnega režima so mednarodni dan žensk prepovedali in ga nadomestili z materinskim dnem. To je negativno vplivalo na druge države, kot je Švica. Boj za pravice žensk je med drugo svetovno vojno doživel velik zagon. V naslednjih desetletjih pa je imel žal le majhno vlogo. 

V sedemdesetih se je pokazala nujnost za nastanek novega ženskega gibanja, ki so ga poimenovali dan ženske solidarnosti. Vendar pa je kmalu postal dan podoben, kot je bil pred drugo svetovno vojno, s poudarkom na bitiki delavcev. 

Žal trend ni bil predstavljen, kot je bil zasnovan. Boj proti izkoriščanju žensk se je ponekod zmanjšal oziroma celo prenehal. Danes je 8.marec je bled odsev začetka in na mnogih celinah ženske izkoriščajo še danes. 

Na srečo obstajajo organizacije in zasebne iniciative, ki so usmerjene k izboljšanju stanja. Ecco Verde ponuja veliko znamk, ki podpirajo lokalne ženske iniciative, kar prispeva k njihovem preživetju in krepitvi vloge žensk po celem svetu.